sobota, 13 lipca 2019

Penne szpinakowe z kremowym sosem z cukinii, bakłażana i awokado z papryką

Przepyszne danie, szybkie w wykonaniu, zwłaszcza jak teraz nie chce nam się siedzieć w kuchni przy garach.
Lubię takie potrawy i polecam gorąco.
Rurki penne oblepiają się sosem i są takie pyszne, idealne na obiad.
Makaron penne pokryty sosem z cukinii, bakłażana i awokado.


Składniki:

  • 200 g penne szpinakowego
  • 1 nieduży bakłażan
  • 1 nieduża cukinia
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 dymki bez szczypioru
  • 1 papryka szpiczasta czerwona
  • 1 średnie bardzo dojrzałe awokado
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego


Przygotowanie dania:

  • Umyłam i osuszyłam warzywa.
  • Cukinię, bakłażana, dymkę i paprykę pokroiłam w kostkę.
  • Na oliwie poddusiłam cukinię, bakłażana i cebulę, doprawiłam solą, pieprzem i wędzoną papryką, zdjęłam z ognia.
  • Awokado przekroiłam wzdłuż, wyjęłam pestkę, obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę.
  • Dodałam do warzyw na patelni i zmiksowałam na gładki krem, skropiłam octem.
  • Boczek podsmażyłam na łyżce masła, dodałam paprykę, smażyłam 3 minuty.
  • Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam, przełożyłam do sosu, wymieszałam.
  • Na talerzu posypałam boczkiem i papryką i listkami rukoli.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zbiornik wodny w Strykowie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger