Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 12 lipca 2019

Sałatka z sosem majonezowo- musztardowym

Wpadam do Was nocą, patrząc jednym okiem na mecz naszych siatkarzy, bo mam fajną sałatkę, którą muszę się z Wami podzielić.
Wszystkie składniki znalazłam w swoim ogródku- no może prócz jajek, bo te przywiozłam od Rodziców, więc jest szansa że i Ty masz je pod ręką, a jeśli nie, to skorzystasz z najbliższego warzywniaka i problem z głowy ;)
Z tego pomysłu skorzystałam ostatnio, kiedy nijak nie miałam ochoty na żadne gotowanie i ciepłe obiady. Skorzystaj i zobacz jak fajnie może smakować połączenie słodkiego groszku, sałaty i sosu z odrobiną chrzanu. 


Składniki dla 2 osób:

Mieszanka sałat
Kilka liści botwiny
2 jajka na twardo
Kilkanaście strączków groszku cukrowego w łupince
Ok 6 pomidorków truskawkowych
Pęczek zielonej cebulki 

Sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
3 łyżki zimnej wody
1 mała łyżeczka chrzanu
1 mała łyżeczka miodu
Sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

Sałatę myjemy i osuszamy. Targamy na małe kawałki. Myjemy także listki botwiny, groszek oraz pomidorki, które później kroimy w plasterki. Cebulkę siekamy.
Rozdzielamy składniki i układamy na dwóch talerzach. Dodajemy także pokrojone na ćwiartki jajko.
Podane składniki na sos miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Polewamy po wierzchu. Sałatkę podajemy samą lub w towarzystwie grzanek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.