Ciasto TRIO


Kochani Moi, lipcowa pogoda daje się nam trochę we znaki swoją zimną aurą... Więc trzeba się „dogrzewać” słodkimi kaloriami😊 Trio to przekładaniec, który zawiera w sobie 3 motywy przewodnie: kwaskową pigwę z nalewki, słodką truskawkę i kremową masę śmietanową. Podstawę ciacha stanowi ciasto kruche a wierzch wieńczą okruszki (z pokruszonego blatu ciasta kruchego).  Takie ciasto to nie tylko sprytny ale przede wszystkim smaczny sposób na wykorzystanie „nalewkowych” owoców😊 Trio jest harmonijne w smaku, bardzo owocowe, przypominające  „Galaretką Społemowską”  .  Polecam!

Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g margaryny
cukier waniliowy
80 g cukru pudru
3 żółtka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do sporej miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu wykładamy ciastem brytfanki wyłożone papierem do pieczenia. Jeden blat kruszymy.
Składniki na masę pigwową:
ok. 400 g przesmażonej z 4 łyżkami cukru  pigwy z nalewki
2 galaretki „przeźroczyste” o smaku winogronowym
Pigwę z nalewki przesmażamy z cukrem. Następnie do gorącej dodajemy sypkie galaretki. Chwilę smażymy.
 
Składniki na masę truskawkową:
ok. 500 g świeżych truskawek przesmażonych z 3 łyżkami cukru
2 galaretki truskawkowe + łyżka żelatyny
Truskawki przesmażamy z cukrem do momentu, aż odparuje z nich sporo wody. Dodajemy sypkie galaretki i żelatynę. Lekko studzimy.
 
Składniki na krem śmietanowy:
5 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
500 g śmietany 18 % tłuszczu
śnieżka w proszku
2-3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
Śmietanę miksujemy ze Snieżką i z cukrami na puszystą masę.. Lekko ostudzoną żelatynę łączymy ze śmietaną. Masa stężeje w lodówce w ok. 20 minut.
WYKONANIE:
blat kruchy
masa pigwowa
 
masa śmietanowa – 2/3 całości
  
 
masa truskawkowa
 
masa śmietanowa 1/3 całości
  
 
okruszki z blatu ciasta
  
 
Smacznego!
 
Ps. Pozwólcie mu trochę zmięknąć w lodówce- najlepszy na 2gi dzień

2 komentarze: