Makaron z tofu i pieczarkami to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Sos powstał z prostych składników, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni.
składniki
- 100 g makaronu
- 100 g tofu naturalnego
- 100 g pieczarek
- ½ cebuli
- 50 g jogurtu naturalnego (użyłam sojowego)
- 100 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego)
- 2 łyżeczki wybranej mieszanki przypraw (użyłam mieszanki do grilla)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju (użyłam kokosowego)
przygotowanie
- Tofu pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim tofu posypane mieszanką przypraw (po 2 minuty z każdej strony).
- Następnie dodaj pieczarki, cebulę i sos sojowy. Całość podsmażaj przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Na koniec dodaj jogurt sojowy oraz mleko roślinne. Wszystkie składniki wymieszaj i gotuj 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- W międzyczasie ugotuj makaron.
- Gotowym sosem polej makaron. Sos możesz też wymieszać z makaronem, zależnie od tego, jaką wersję wolisz.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Termosy obiadowe długo trzymające ciepło! Termosy N’OVEEN
- 30 przepisów na desery i ciasta z galaretką
- Przepis na 20 naleśników
- Garnek tytanowy – 3 najważniejsze cechy i korzyści tego naczynia kuchennego
- Jak zastąpić śmietanę w zupie? Użyj tego składnika, a nie pożałujesz!
- Deser Kopiec Kreta bez pieczenia