wtorek, 9 lipca 2019

Pieczone bataty z mozzarellą




Składniki:

5 średnich batatów
150 g sera mozzarella

Marynata:
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki chilli
3 ząbki czosnku
 3 łyżki oleju
sól


Sposób wykonania:

Bataty obieramy i kroimy na półcentymetrowej grubości plastry. Wrzucamy do miski i nacieramy ze wszystkimi składnikami marynaty.
Plastry układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze.
Pieczemy przez 20 minut w 200°C. Gdy bataty staną się rumiane i miękkie posypujemy je startą na dużych oczkach tarki mozzarellą. Zapiekamy około 10 minut, tak aby ser się zapiekł.
Bataty podajemy jako przekąskę lub dodatek do dań mięsnych.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...