Żeberka pieczone w młodej kapuście


Żeberka pieczone w młodej kapuście

Kruche, soczyste i aromatyczne mięso pieczone razem z warzywami czyli cały obiad przygotowany w jednym naczyniu 🙂 Palce lizać!

 

 

Składniki:

ok 1 kg żeberek

1/2 główki młodej kapusty

2 cebule

1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)

2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek

 

 

 

*** Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawami. Następnie przekładamy do miski i odkładamy do lodówki na kilka godzin ***

*** Kapustę grubo szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka ***

*** Papryki tniemy w paski ***

*** Wszystkie warzywa przekładamy do miski, posypujemy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy ***

*** Na dnie żaroodpornego naczynia układamy połowę mięsa ***

*** Na mięsie układamy połowę warzyw ***

*** Na warzywa wykładamy resztę mięsa ***

*** Całość przykrywamy pozostałymi warzywami, a z wierzchu posypujemy szczypiorkiem ***

*** Danie przykrywamy lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180’C i pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut . Około 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub rozcinamy rękaw foliowy w celu przyrumienienia potrawy ***

*** Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z karkówką – PRZEPIS TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE