Kotlety serowo-czosnkowe


Kotlety serowo-czosnkowe

Delikatne mięso drobiowe marynowane w cieście jogurtowo-serowym z czosnkiem i otulone w pyszną chrupiącą panierkę. Palce lizać! Kotleciki możemy podać z dowolnymi dodatkami, np. z ziemniaczkami i surówką, z bułką i sałatą w formie burgerów albo z ryżem jak u mnie. Przepis na moje risotto z warzywami znajdziecie TUTAJ (klik)

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

1 jajko

3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

5 dkg żółtego sera

1 szklanka bułki tartej

sól i pieprz

olej do smażenia

 

 

 

*** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na średniej wielkości plastry i rozbijamy na kotlety ***

*** Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach ***

*** Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt, przetarty czosnek, płaską łyżeczkę soli oraz dużą szczyptę pieprzu ***

*** Dodajemy starty ser i wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** W tak powstałym cieście moczymy mięso i całość odstawiamy na około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie kotlety obtaczamy w bułce tartej ***

*** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron na rumiany kolor ***

*** Kotleciki podajemy z dowolnymi dodatkami, np. z ziemniaczkami i surówką, z bułką w formie burgerów albo z ryżem jak u mnie. Przepis na moje risotto z warzywami znajdziecie TUTAJ (klik) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Kotlety serowo-czosnkowe