Grzanka z serem cheddar z mangoldem i cukinią



Lubimy kanapki. Zawsze lubiliśmy i chyba zawsze będziemy ;) 
Ale taka kanapka musi być inna, musi mieć tektury i ciekawe smaki, wtedy staje się kanapką idealną.
Ta właśnie taka jest! Jest chrupiąca, z dużą ilością sera, z jeszcze chrupiącymi warzywami i delikatnymi listkami mangolda. To było takie dobre, że z pewnością będziemy do tego wracać.
Mangold nie jest zbyt łatwo dostępny, ale spokojnie możecie go zamienić na pęczek botwinki. 






Składniki: 


2-4 chleb pełnoziarnisty/razowy,
50 g ser cheddar,
pęczek botwinki lub zamiennie mangold,


1/2 cukinia,
1-2 ząbki czosnku,
sól, pieprz
suszone płatki chili,
oliwa

Chleb kroimy na kromki i grillujemy / przesmażamy na patelni z jednej strony, następnie przekładamy na drugą stronę, a na tą już zrumienioną kładziemy starty ser cheddar.
Kiedy ser się nam roztopi ściągamy kromki z patelni.
W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dorzucamy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek - ilość według uznania, chwilę przesmażamy i dorzucamy cukinię.
Kiedy już nam się cukinia zarumieni zdejmujemy ją z patelni i wrzucamy pokrojony mangold, który następnie smażymy chwilkę, aż lekko zmięknie, doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili.
Tak przygotowane warzywa wykładamy na wcześniej przygotowane grzanki z serem.

Smacznego :) 

Popularne posty