Połączenie zwyczajnej, czasami trochę nudnej, fasolki z aromatycznym pesto to strzał w dziesiątkę. Możecie użyć pesto z tego przepisu (link do makaronu po genueńsku), albo dodać pistacje. Będzie super. Obiecuję.
Jeśli chcecie zrobić z tego przepisu wegański pomińcie parmezan, dodajcie więcej pistacji, odrobinę soli lub 1 łyżkę płatków drożdżowych nieaktywnych.
Proponuję nie dodawać soli do gotowania fasolki, ponieważ pesto jest słone. Jeśli po wymieszaniu fasolki i zielonego pesto będziecie potrzebowali dosolić całość to śmiało.
Ten przepis to idealny zielony dodatek do obiadu, sałatka na imprezę w ogrodzie lub lekki obiad do pracy zapakowany do pudełka.
A żeby go zrobić potrzebujecie 20 minut.
Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 20-30 minut
Wartość energetyczna: 150 kcal
Składniki:
- fasolka szparagowa – 300 g
- pistacje bez łupin – 3 łyżki, 15 g
- parmezan – 1 łyżka, 10 g
- bazylia świeża – 10 g
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa – 1 łyżka, 10 ml
- sok z cytryny – 1-2 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pistacje, starty parmezan, bazylię, czosnek i oliwę zblenduj na gładkie pesto. Jeśli składniki nie będą się chciały zmielić dodaj kilka łyżek wody. Pesto nie powinno być zbyt gęsto, bo ciężko będzie je wymieszać z fasolką.
Fasolkę umyj i odetnij końcówki, ugotuj al dente.
Ugotowaną fasolkę połącz z pesto, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Smacznego!
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.