Tarta z pomidorami

 

Tarty to u nas never ending story – robię je praktycznie raz w tygodniu, czasem raz na dwa tygodnie.

Tarty sprawdzają nam się po prostu świetnie jako danie do lunchboxa, zabierane na drugie śniadanie do pracy.

To pyszne danie zarówno w wersji wegetariańskiej jak i z dodatkiem mięsa, robi się je raz dwa a wykorzystać możemy sezonowe owoce, warzywa czy to co znajdziemy w lodówce.

 

 

PRZEPIS NA TARTĘ Z POMIDORAMI

Składniki na tartę z pomidorami:

ciasto:

15 dag (3/4 szkl ) mąki żytniej

15 dag mąki pszennej

4 łyżki oliwy

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka ziół prowansalskich

woda – tyle ile zbierze ciasto

 

farsz:

1 cebula

2-3 pomidory

2 łyżki masła

2 jajka

400ml śmietany (lub jogurtu w wersji light)

100g startego sera żółtego

sól

pieprz

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka oregano

 

Jak zrobić tartę z pomidorami:

Do miski wsypać mąkę, dodać zioła, sól i oliwę. Wodę wlewać małymi ilościami, wyrabiając ciasto. Musi być gęste i elastyczne, nie lepić się.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.

Cebulę posiekać i zeszklić na maśle.

Śmietanę ubić z jajkami, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, oregano, Wymieszać z posiekanymi cebulą i serem.

Na ciasto wylać sos śmietanowy, udekorować plastrami pomidorów.

Piec 45-50 min w 180st.