Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 7 lipca 2019

Brownie z kremem mascarpone i karmelizowanymi morelami

Już dziś Światowy Dzień Czekolady! Nie sposób przejść obojętnie i nie uczcić należycie, tak jak się powinno! Każdy "czekoholik" zje dziś nie jedną kostkę czekolady, ale pamiętajcie, że możecie z niej także upiec takie oto pyszne ciacho! 
Brownie, bo o nim mowa, wyglądem przypomina zakalca. No nic nie poradzimy, taki jego urok. Nie próbujmy jednak zmieniać tego i dodawać proszku do pieczenia, bo wyjdzie nam wtedy najzwyklejsze ucierane, suche ciasto, a tego przecież nie chcemy. 
Brownie jest ciężkie, zbite, wilgotne i smakuje wybornie. Najlepsze jest połączenie kilku smaków- gorzkie brownie, słodki krem i kwaśne owoce, ale tych dziś u mnie nie znajdziecie. Jest czas na morele, więc korzystam z tego dobrodziejstwa i zajadam się nimi na okrągło :) Takie karmelizowane- palce lizać :) 


Składniki na tortownicę o śr. 26cm

200g masła
200g czekolady deserowej min.70% kakao
50g czekolady mlecznej
3 jajka
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżka czarnego kakao
135g mąki pszennej tortowej
Szczypta soli

Dodatkowo:
150ml śmietanki 30%
125g mascarpone
1 śmietanfix
Ok 6-8 moreli
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Polewa:
50ml słodkiej śmietanki
50g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 160⁰. Masło oraz czekoladę topimy razem w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy. Możemy w tym czasie przygotować karmelizowane morele.
Morele myjemy, pestkujemy. Na patelni rozgrzewamy masło i łączymy z miodem. Wrzucamy owoce, dodajemy odrobinę ekstraktu waniliowego i karmelizujemy kilka chwil- do momentu zgęstnienia syropu i oblepienia moreli. Nie za długo, bo owoce zmiękną i całkowicie stracą swoją strukturę.
Jajka ubijamy z cukrem, nie za długo- tak by rozpuścił się cukier, powoli dodajemy rozpuszczone w kąpieli wodnej masło z czekoladą i delikatnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z kakao oraz solą i łączymy z masą jajeczno czekoladową.
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Wystudzić.
50ml śmietanki deliaktnie podgrzać i rozpuścić w niej posiekaną drobno czekoladę. Polać po wierzchu ciasta. Schłodzić.
Śmietankę ubić z śmietanfixem oraz mascarpone. Za pomocą szprycy z ozdobną końcówką uformować rozetki na brzegu wystudzonego ciasta. Ozdobić karmelizowanymi owocami. Podawać w niedługim odstępie czasu po przygotowaniu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.