Delicja cytrynowa

Delicja cytrynowa to niezwykłe ciasto ze zwykłych składników. Nie wymaga dużo pracy a efekt jest zaskakujący. Niezwykle delikatne, wilgotne o wyrazistym cytrynowym smaku. Zastanawiałam się do czego go porównać aby w pełni opisać jego konsystencję. Myślę ,że najbardziej przypomina konsystencją sernik wiedeński. Mamy wrażenie ,że zjadamy sernik. Nazwa delicja jest bardzo trafiona 🙂 Przepis znalazłam w książce z lat 90 był opatrzony bardzo ładnym apetycznym zdjęcie co mnie zainteresowało.

Teraz mogę napisać z pełną odpowiedzialnością ciasto jest pyszne warto wypróbować. Pozostaje mi wobec powyższego zaprosić do przepisu:)zobacz również

Składniki

  • 120 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 100 g przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml wyciśniętego soku z cytryny
  • 350 g cukru
  • 350 ml mleka
  • cukier puder do posypania
  • wiórki z cytryny do dekoracji

Masło utrzeć z żółtkami, cukrem i skórką cytrynową na puch. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia , delikatnie wymieszać łyżką. Wlać sok z cytryny i mleko, ponownie wymieszać łyżką.

Białka ubić na sztywno , dodać do masy, wymieszać łyżką.

Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Wstawić głębszą blaszkę i wypełnić ją wrzącą wodą do 1/3 wysokości. Naczynie żaroodporne  o poj. 2 l wysmarować oliwą , przełożyć ciasto. Wstawić do blaszki z wodą i piec 1 h .

Wystudzić , posypać cukrem pudrem i udekorować wiórkami skórki cytrynowej. Gotowe.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *