piątek, 5 lipca 2019

Pizza ze szparagami, szynką i serem pleśniowym


Chrupiące cienkie ciasto z pachnącym sosem pomidorowym, z dodatkiem wyrazistej czerwonej cebuli, chrupiącymi szparagami, pachnącą szynką i wyrazistymi serami. To przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek rodem ze słonecznej Italii.

Składniki:

Ciasto:
30g świeżych drożdży
260g mąki na pizzę typu ,,0’’
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka suszonej bazylii
oliwa do wysmarowania formy

Sos pomidorowy:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 puszki pomidorów krojonych
1 łyżka oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Pozostałe składniki:
14 łodyg zielonych szparag
100g szynki w plastrach długo dojrzewającej
8 pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
100g sera naturalnego camemberta
140g sera mozzarella
sól
pieprz
oliwa
szczypta suszonej bazylii

Wykonanie:

1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, suszoną bazylię, wodę i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć do formy wysmarowanej oliwą o średnicy 28 cm i lekko zawinąć boki do środka.

2. Sos pomidorowy:
Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, bazylię, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

3. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, a pomidorki w ćwiartki, mozzarellę zetrzeć na tarce, a camemberta pokroić na mniejsze kawałki.

4. Ciasto pizzy wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć: czerwoną cebulę, szparagi, szynkę, pomidorki, posypać mozzarellą i ułożyć kawałki camemberta. Gotową pizzę oprószyć solą, pieprzem i bazylią, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 30-35 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz