Dorsz pieczony w warzywach


Dorsz pieczony w warzywach

Pyszna, maślana rybka z czosnkiem, cytryną i warzywami. Świetny pomysł na zdrowe, kolorowe i lekkie danie. Tak przygotowanego dorsza możemy upiec w piekarniku lub na grillu. Polecam!

 

 

Składniki:

2 dzwonki z dorsza

2 łyżeczki masła

1 marchewka

1 mała cebulka

1/2 czerwonej papryki

1/2 żółtej papryki

2 łyżki posiekanej pietruszki

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

2 plasterki cytryny

Przyprawy: sól ziołowa, pieprz cytrynowy

 

 

*** Dorsz myjemy, osuszamy i przyprawiamy z dwóch stron solą ziołową i pieprzem cytrynowym. Rybę odkładamy na około 1 godzinę aby przeszła przyprawami ***

*** Warzywa kroimy w małą kosteczkę: marchew, cebulę i papryki. Dodajemy posiekaną pietruszkę  ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, polewamy oliwą i delikatnie przyprawiamy solą ziołową ***

*** Dzwonki z dorsza układamy na folii aluminiowej. Rybę smarujemy z wierzchu miękkim masłem roztartym z przeciśniętym czosnkiem ***

*** Na rybie wykładamy warzywa oraz po plasterku cytryny ***

*** Całość zawijamy szczelnie w folię aluminiową i układamy w naczyniu żaroodpornym ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 35 minut. Tak przygotowanego dorsza z warzywami możemy także upiec na grillu ***

*** Do tak przygotowanego dania  możemy podać pieczone ziemniaczki, które możemy upiec w piekarniku razem z rybą PRZEPIS TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Dorsz pieczony w warzywach

  • Anonim

    Czy cytryna może być w folii aluminiowej? Czytałam na innych blogach,że kwas w połączeniu z folią aluminiową to trucizna