Bułeczki z jagodami

Lipiec to sezon na jagody leśne, więc obowiązkowo przynajmniej raz w tym czasie piekę bułeczki z jagodami – jagodzianki.

Poniżej przedstawiam Wam mój ulubiony ostatnio przepis na słodkie ciasto drożdżowe – bardzo uniwersalne – możecie przygotować z niego bułeczki z ulubionym nadzieniem z owoców czy dżemu.

 

PRZEPIS NA BUŁECZKI Z JAGODAMI

Składniki na bułeczki z jagodami (10-12szt):

500g mąki pszennej

150g masła

2 jajka

0,5 szkl cukru

1 aromat waniliowy

5 dag drożdży świeżych

120 ml ciepłego mleka

szczypta soli

jagody

cukier

jajko

 

Jak zrobić bułeczki z jagodami:

W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy.

Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia.

Jajka wbijamy do miski i ubijamy z pozostałym cukrem aż będą puszyste.

Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe składniki.

Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem.

Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę.

Ciasto dzielimy na 10-12 części, każdą lekko rozpłaszczamy, kładziemy na niej łyżeczkę jagód i cukru, zlepiamy brzegi – układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia, wierzch każdej smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Pieczemy ok 30min w 180st.

Bułeczki z jagodami