czwartek, 4 lipca 2019

Zupa z botwinki


  Ponarzekaliśmy ostatnio na upały to teraz możemy ponarzekać na deszcz, wiatr i zimno :p A żeby trochę się rozgrzać polecam ciepłą zupę warzywną z botwinką. To już ostatnie chwile żeby ją dostać świeżą, więc warto to wykorzystać :)





Składniki:
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2-3 marchewki
  • 0,5 niedużego selera
  • kilka młodych ziemniaków
  • duży pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • koperek
  • sól, świeży pieprz
  • ewentualnie ocet winny (ja lubię, gdy zupa jest kwaskowata, więc dodaję ok. 1 łyżki)


  Bulion warzywny zagotować. Wrzucić do niego obrane i pokrojone w kostkę marchewki i seler. Pogotować jakieś 5-7 minut, następnie dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz buraczki odcięte od łodyg. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodać posiekane liście i łodygi botwinki. Na koniec wrzucić posiekany koperek i doprawić  według uznania. Zupę można podawać zaprawioną śmietaną lub jogurtem naturalnym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz