Kuskus perłowy z pomidorami

Drukuj
04.07.2019   Magda

Delikatne, białe kuleczki kuskusu z aromatycznymi suszonymi pomidorami oraz świeżymi dla kontrastu to dla mnie obiad idealny. Do tego szybki i bardzo prosty. Dla wege smakoszy pozycja obowiązkowa.

Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje):

  • 100g kuskusu perlistego/izraelskiego
  • 8 pomidorów suszonych z oliwy
  • 4 łyżki oliwy spod pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • kilka listków świeżego oregano lub pół łyżeczki suszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan do posypania

 

Kuskus gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i odstawiamy.

 

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory suszone kroimy w małe kawałki, a koktajlowe na pół. 

 

Na patelnię wlewamy oliwę spod pomidorów, rozgrzewamy i szklimy na niej cebulę – około 4-5 minut, często mieszając. Następnie, dodajemy suszone pomidory i smażymy jeszcze 3 minuty, tak żeby pomidory lekko się rozpadły. Do tego dodajemy pomidory koktajlowe oraz suszone oregano jeśli używamy suszonego – smażymy 2 minuty. Po tym czasie dodajemy na patelnie odsączony kuskus oraz posiekane wieże oregano jeśli używamy świeżego. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy od smaku solą i pieprzem. Gdy kuskus na patelni się zagrzeje, danie jest gotowe do podania.

 

Kuskus z pomidorami podajemy gorący, posypany tartym parmezanem i przybrany świeżymi listami oregano.

 



1 thought on “Kuskus perłowy z pomidorami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.