Przepis na ten makaron to idealny pomysł na szybki, letni obiad. Super sprawdzi się również jako sałatka na zimno do zabrania np. do pracy.
Fasolka szparagowa, cukinia, twaróg i świeża mięta? To nie może się nie udać.
Fasolka bardzo lubi świeże zioła, więc nie rezygnujcie z mięty. To ona podkręca smak całego dania.
Makaron oczywiście możesz wymienić na inny, swój ulubiony.
Ilość porcji: 3-4 porcje
Czas przygotowania: 30-45 minut
Wartość energetyczna: 290 kcal
Składniki:
- fasolka szparagowa – 200 g
- cukinia – 200 g
- twaróg półtłusty – 100 g
- świeża mięta – ½ szklanki listków
- natka pietruszki – 2 łyżki
- makaron pełnoziarnisty – 200 g
- masło – 40 g
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Fasolkę umyj i odetnij końce, przekrój na pół i ugotuj al dente w osolonej wodzie, około 10-15 minut.
Cukinię umyj i pokrój na połówki. Podsmaż na maśle na złoty kolor. Uważaj, żeby nie zrobiła się zbyt miękka. Dodaj posiekaną miętę, natkę pietruszki i wymieszaj.
Kiedy fasolka będzie gotowa dodaj ją do cukinii na patelni, wymieszaj i dodaj pokruszony w palcach twaróg. Dopraw solą i pieprzem.
Zawartość patelni wymieszaj z makaronem i podawaj.
Smacznego!
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Makaron z fasolką szparagową i miętą”