czwartek, 4 lipca 2019

Kruche z jagodami

 kruche z jagodami i budyniową pianką
 

Nie wyobrażam sobie lata bez pierogów z jagodami, jagodzianek i ciasta z jagodami. Na jagodzianki macie aż 2 przepisy - tradycyjne z kruszonką oraz te bardziej fit. Natomiast jeśli chodzi o ciasto to moja mama najczęściej robiła kruche ciasto, posypywała je grubą warstwą jagód, a na wierzch robiła bezę z dodatkiem kisielu, który nadawał jej piękny różowy kolor i takie właśnie ciasto zamierzałam zrobić, ale okazało się, że akurat nie mam w domu kisielu, więc zmodyfikowałam mój plan i upiekłam dobrze Wam znane delikatne kruche ciasto z budyniową pianką i warstwą jagód. To jest ciasto, które zawsze się udaje. Bardzo lubię robić je w lecie, bo można do niego dodać każde owoce i  zawsze jest pysznie.  (Na blogu znajdziecie wersje z rabarbarem, truskawkami i czereśniami)


Ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 masło lub margaryna (250 g)

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Po tym czasie połowę ciasta ścieramy na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x33 cm), a następnie zapiekamy na złoty kolor ( w zależności od piekarnika ok 15 minut w 180 st. C)

Pianka:
  • 5 białek 
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 budynie śmietankowe (40 g)
  • szczypta soli
  • ok 1 szklanki jagód
Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie mieszamy z budyniami i olejem. Piankę wykładamy na kruche ciasto, a na niej rozkładamy równomiernie jagody. Na jagody ścieramy drugą część ciasta. Całość pieczemy przez ok 40 minut w 180 st. C. Przed podaniem można dodatkowo posypać ciasto cukrem pudrem

kruche z jagodami i budyniową pianką


28 komentarzy:

  1. Już czujemy ten smak :D Idealnie, że mamy już sezon jagodowy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda to ciacho bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapisuję sobie bo takiego przepisu nie można pominąć, buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyli jeśli dobrze rozumiem puerwsza cześć ciasta zapiekamy sama potem całość ?pizdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas rządziły jagodzianki z kruszonką. Ciasto wygląda pycha i na pewno takie jest:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ten budynek ugotować czy nie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety piekłam przez czas podany przez panią i ciasto wyszło mocno przypalone.Wydaje mi się że na taką ilość ciasta i już podpieczony blat 40 min to za dużo.Następnym razem skrócę czas do 30 min

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy piekarnik jest inny, dlatego należy zawsze sprawdzać czy ciasto nie jest zbyt spieczone

      Usuń
  8. Uwielbiam takie ciacha. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na jaką blachę to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  10. A jak je przechowywac? W lodowce? Zrobilam dzisiaj a jest na piatek bo mam urodziny. Pieklam 30 minut i ciasto jest przepyszne��

    OdpowiedzUsuń
  11. A GDZIE CYNAMON BO NAZWA TO CYNAMONOWE SZCZESCIE

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nazwa bloga, nie ciasta. Ciasto nazywa się kruche z jagodami 😊 i nie zawiera cynamonu

      Usuń
  12. Wygląda apetycznie, a jagody w ogródku rosną :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja robie zwykle z borówkami. Dziś zrobiłam mieszankę borówki i maliny
    Pieke już 4 raz to ciasto pycha

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy można piec z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jabłkami, śliwkami, gruszkami tutaj psują wszystkie owoce

      Usuń
  15. Dzien dobry , czy jagody mogą być mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam, ale myślę że powinno się udać :)

      Usuń
    2. Z mrożonymi również przepyszne :)

      Usuń
    3. Z mrożonymi jagodami ciasto jest również przepyszne :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...