Sałatka tabbouleh to danie kuchni arabskiej, zwana także sałatką libańską z kaszą bulgur w roli głównej. Pszenną kaszę podmieniłam zdrowszą wersją, bo kaszą jaglaną. Idealna na upalne dni, bo z racji sporego dodatku mięty, ta sałatka to totalne orzeźwienie. Warto zrobić ją nieco wcześniej i podawać mocno schłodzoną.
Super propozycja na lunch, lekką kolację lub jako przystawka na grilla.

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  • kaszę jaglaną ugotuj
  • pomidory umyj, wykrój środki z pestkami i pokrój w kostkę. Ogórka bez obierania ze skórki pokrój również w kostkę
  • cebulę pokrój w drobną kostkę lub piórka. Posiekaj natkę, miętę i czosnek
  • wymieszaj sok z cytryny z oliwą i przyprawami
  • połącz warzywa z zieleniną i przestudzoną kaszą. Polej sosem
  • podawaj schłodzoną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *