Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Placki owsiane - prosty przepis

Płatki owsiane to obecnie jedno z najpopularniejszych produktów bogatych w składniki odżywcze. Przygotowujemy z nich spody do ciast, ciastka, ciasta. Ale czy możemy z nich przygotować placki? Oczywiście. Są to placki owsiane. Nie tylko smaczne, ale również proste w przygotowaniu. Spokojnie możecie przygotować te placki z dziećmi. Będą miały ogromną radość i przyjemność. Są doskonałą propozycją na śniadanie lub podwieczorek na ciepło zarówno dla małych i dużych smakosz.. Nie są to może placki tak popularne jak te z jabłkami czy ziemniakami, ale warto je spróbować. W moim przepisie nie dodałam jednak bakali, ale jak uważacie, że świetnie by pasowały to śmiało dodajcie. Polecam!
Składniki:
100 g mąki pszennej
100 g płatków owsianych
100 ml jogurtu naturalnego
100 g cukru pudru
20 g margaryny "śniadaniowa" Balimar
10 g proszku do pieczenia
1 jajko
brzoskwinie do dekoracji
Margarynę rozpuszczam i studzę. Mąkę, cukier puder, płatki owsiane, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i jajko łączę ze sobą. Do masy dodaje wystudzoną margarynę. Krótko miksuję do połączenia się składników. Rozgrzewam patelnie. Na patelni smażę małe placuszki około 2 minuty z obu stron. Brzoskwinie kroję na połówki. Podaje wraz z ciepłymi plackami.
placki, placki owsiane
placki, placki owsiane
Smacznego!
Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa

Komentarze

Popularne posty

Drukuj