Czas na ochłodę! Domowy sorbet ananasowy idealnie sprawdzi się w tej roli. Trzy główne składniki i domowy sorbet gotowy. Kilka przepisów, które znalazłam opierały się na wodzie. Ja jednak postawiłam na sok jabłkowy. Kupcie sok dobrej jakości lub jeśli macie sokowirówkę wyciśnijcie go sami Do tego pyszny, soczysty ananas i letni deser gotowy.
Sorbet ananasowy
Składniki:
- świeży ananas
- szklanka soku jabłkowego (250 ml)
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka mocnego alkoholu (u mnie cytrynówka, ale można pominąć)
- ewentualnie miód (ja pominęłam)
Najpierw zajmujemy się ananasem. Obieramy go ze skóry i wycinamy zdrewniały środek. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy do rozdrabniacza/blendera i miksujemy na gładki mus.
Do musu dodajemy sok jabłkowy i sok z cytryny. Mieszamy i jeśli chcemy możemy dosłodzić miodem.
Później tak przygotowany mus, przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją. Zamrożony sorbet przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.
Jeśli wykonujecie sorbet bez maszynki to musicie uzbroić się w cierpliwość Po zmiksowaniu przekładamy mus do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Później co 30 minut przez minimum 2 godziny musimy porządnie zmiksować naszą masę, żeby nie utworzyły się w niej grudki.
Smacznego
P.S. Jeśli chcecie przygotować sorbet bez alkoholu pamiętajcie, że po zamrożeniu ciężej będzie go nakładać.