Kasza gryczana z warzywami

 

 

Kasza gryczana z warzywami – zdrowe, pożywne i tanie danie.

Kasze gryczaną możemy ugotować wcześniej lub wykorzystać z dnia poprzedniego. Pozostałe składniki i dodatki zależą od naszych upodobań i tego co znajdziemy w lodówce – czujcie się wolni przy modyfikowaniu tego dania.

 

 

PRZEPIS NA KASZĘ GRYCZANĄ Z WARZYWAMI

Składniki na kasze gryczaną z warzywami:

2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej

250-300g boczku wędzonego

1 marchewka

2 pomidory lub pół puszki siekanych pomidorów

pęczek rzodkiewek z natką

natka pietruszki

sól

pieprz

1 łyżeczka ulubionej przyprawy np suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

 

Jak zrobić kasze gryczaną z warzywami:

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.

Marchewkę kroimy w kostkę, dorzucamy do boczku, minutkę przesmażamy.

Korzenie rzodkiewki kroimy w kosteczkę dodajemy do boczku, przesmażamy.

Dodajemy kaszę, posiekaną natkę rzodkiewki i pietruszki, przyprawy i pomidory pokrojone w kostkę.

Całość mieszamy i dwie minutki przesmażamy.

Doprawiamy do smaku.