poniedziałek, 1 lipca 2019

Daal

Daal letnia zupa

Upał daje się nam wszystkim we znaki, w taką pogodę nie mamy ochoty na mięso, dlatego proponuję wegetariańską "zupę" daal. 
Jak wszystkie moje jest to zupa bardzo prosta i zdrowa. Mieszanka przypraw, soczewica i mleczko kokosowe.  Jest to wersja łagodna, dla osób, które nie lubią ostrych przypraw, bardzo lubią ją dzieci.





Składniki:
Czerwona soczewica,
Puszka mleczka kokosowego (dobrej jakości)
Ząbek czosnku,
Masło klarowane 2 łyżki,
Przyprawy po łyżce stołowej:
Kurkuma,
Kumin,
Cynamon,
Garam masala,
Imbir,
Pasta curry (opcjonalnie)
Szczypta soli.
Oliwa

Wykonanie:
Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę 1-2 łyżki, oraz wszystkie przyprawy. Kiedy poczujemy aromat przypraw dodajemy trochę wody, mieszamy.
Następnie dodajemy soczewicę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Kiedy soczewica będzie już miękka dodajemy mleko kokosowe oraz masło klarowane i gotujemy jakieś 5-7 minut. Na koniec dodajemy sól według upodobań.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dorsz w sosie pomarańczowo miętowym

 Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i...