Naleśniki ze szpinakiem, łososiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą
 

Naleśniki ze szpinakiem i fetą to bardzo uniwersalne danie, które można podawać w każdą porę dnia, na ciepło i na zimno. Dzięki dodatku łososia wędzonego danie jest niesamowicie aromatyczne, a przy tym bardzo zdrowe. Zobaczcie sami!

Naleśniki ze szpinakiem to nie tylko szybkie i proste danie czy po prostu pomysł na tani obiad. To również pyszna przekąska imprezowa, gdyż można je po prostu zaserwować na zimno – pokroić naleśniki w małe w roladki z wykałaczką i np. oliwką na górze.

Danie jest w dużej mierze bezglutenowe, gdyż przepis opiera się na płatkach owsianych, ale opcjonalnie rekomenduję dodanie także trochę mąki pszennej czy orkiszowej, aby placki wyszły bardziej puszyste.

Polecam także:

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania15 min.Czas gotowania15 min.Całkowity czas30 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 5 NALEŚNIKÓW)
NALEŚNIKI
 180 g zmielonych płatków orkiszowych, owsianych lub mąki orkiszowej
 2 łyżki mąki pszennej
 1 jajko
 1 łyżka oleju
 100 g jogurtu naturalnego
 szczypta soli
FARSZ
 120 g mrożonego szpinaku
 100 g wędzonego łososia
 50 g fety
 kilka pomidorków koktajlowych
 1 ząbek czosnku
 sól, pieprz

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki (jeśli używasz płatków owsianych/orkiszowych, zblenduj je na mąkę).

2

Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

3

W garnku rozmróź szpinak, dodaj pokrojonego w kostkę łososia i plasterki czosnku.

4

Zmieszaj dokładnie aż się składniki zlepią, następnie dodaj pokruszoną fetę i pokrojone pomidorki koktajlowe.
Smaż na małym ogniu aż feta się roztopi, dosól, dopieprz do smaku.

5

Naleśniki nadziej farszem. W razie potrzeby podsmaż je na suchej patelni, jeśli zdążyły już ostygnąć.

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 5 NALEŚNIKÓW)
NALEŚNIKI
 180 g zmielonych płatków orkiszowych, owsianych lub mąki orkiszowej
 2 łyżki mąki pszennej
 1 jajko
 1 łyżka oleju
 100 g jogurtu naturalnego
 szczypta soli
FARSZ
 120 g mrożonego szpinaku
 100 g wędzonego łososia
 50 g fety
 kilka pomidorków koktajlowych
 1 ząbek czosnku
 sól, pieprz

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki (jeśli używasz płatków owsianych/orkiszowych, zblenduj je na mąkę).

2

Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

3

W garnku rozmróź szpinak, dodaj pokrojonego w kostkę łososia i plasterki czosnku.

4

Zmieszaj dokładnie aż się składniki zlepią, następnie dodaj pokruszoną fetę i pokrojone pomidorki koktajlowe.
Smaż na małym ogniu aż feta się roztopi, dosól, dopieprz do smaku.

5

Naleśniki nadziej farszem. W razie potrzeby podsmaż je na suchej patelni, jeśli zdążyły już ostygnąć.

Naleśniki ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą
Naleśniki ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą
Naleśniki ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą
Naleśniki ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą

2 thoughts on “Naleśniki ze szpinakiem, łososiem i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *