poniedziałek, 1 lipca 2019

Malinowa chmurka

Dawno mnie tutaj nie było, ale przez ostatni rok bardzo dużo w moim życiu się zmieniło. 
W maju zostałam mamą wspaniałego chłopca. Macierzyństwo pochlania większość mojego czasu, ale nie zamieniłabym tego za nic w świecie.
 Nie zapomniałam także o swoich ulubionych zajęciach tj. gotowaniu i dekorowaniu tortów w stylu angielskim, chociaż przyznam, że czasu na to mam zdecydowanie mniej. 

Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na przepyszne ciasto, które już nieraz gościło na moim stole. Połączenie kruchego ciasta, owoców zatopionych w galaretce, otoczonych śmietanką i przełamanych bezowym blatem to istna delicja. 
Ciasto wygląda i smakuje obłędnie, wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania. 
Serdecznie polecam ;) 






Składniki ciasto:

  • 3 żółtka 
  • 30 g cukru pudru 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g masła
Wykonanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść na gładkie ciasto. Następnie owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 60 minut, po tym czasie ciasto rozwałkować na blaszce o wymiarach 20x30 i podpiec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 190 stopni, wystudzić. 

Składniki galaretka z malinami:
  • 3 galaretki malinowe
  • 500 g malin mrożonych bądź świeżych 
  • 750 ml wrzącej wody
Wykonanie: Maliny mrożone rozmrozić. Galaretkę porządnie rozpuścić w wrzątku a następnie wymieszać z malinami. Galaretkę z owocami odłożyć do lekkiego zgęstnienia i wyłożyć na wystudzone ciasto kruche. Włożyć do lodówki do całego zastygnięcia.

Składniki krem:
  • 500 ml kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone 
  • 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie: Serek mascarpone i kremówkę (schłodzoną wcześniej przez minimum 12 godzin ) umieścić w misie miksera i ubijać do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na zastygnięta galaretkę. 

Składniki beza:
  • 3 białka
  • 150 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
Wykonanie: Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Następnie stopniowo cały czas ubijając dodawać cukier, białka ubić do uzyskania gęstej, błyszczącej białej pianki. 
Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na przygotowaną blaszkę wyłożyć ubite białka. Wierzch bezy posypać migdałami. Bezę piec przez około 60 minut w temperaturze 140 stopni. Wystudzoną bezę wyłożyć na krem śmietankowy. 

Smacznego ;)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów