Sałatka ziemniaczana z łososiem

Drukuj
01.07.2019   Magda

Sezon na młode ziemniaki zachęca do działań kulinarnych, tylko teraz są słodkie i świeże w smaku, dlatego świetnie będą nadawać się do sałatek. Ta z łososiem i fasolką szparagową będzie bardzo dobrym pomysłem na smaczny, zdrowy i sycący obiad. Wszystkie te smaki łączy przepyszny, aromatyczny dressing z pomidorów suszonych, kaparów, cytryny i świeżych ziół – świetny dodatek do ryby, warto go zapamiętać i używać także do ryby pieczonej na patelni lun nawet do pieczonego mięsa. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 300g filet z łososia
  • 500g małych młodych ziemniaków
  • 200g zielonej fasolki szparagowej
  • 10 czarnych oliwek
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Na dressing:

  • 6 pomidorów suszonych z oleju
  • łyżeczka kaparów
  • skora otarta z połowy cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy
  • około 5 łyżek wody
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 łyżki świeżych siekanych ziół – użyłam oregano i natki pietruszki

 

Ziemniaki porządnie myjemy, najlepiej ostrą szczotką. Gotujemy do miękkości, w mundurkach, w dobrze osolonej wodzie.

 

W międzyczasie przygotowujemy dressing – pomidorki drobno siekamy, kapary siekamy z grubsza – przekładamy do miski. Dodajemy do tego skórę z cytryny, sok, oliwę, świeże zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i dodajemy tyle wody, aby dressing miał konsystencje emulsji. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. 

 

Ziemniaki odcedzamy, otwieramy do odparowania. Kroimy gdy są ciepłe i przekładamy do dużej miski. Wlewamy do nich połowę dressingu i delikatnie mieszamy – ciepłe ziemniaki dobrze przejdą smakiem dressingu. 

 

Nagrzewamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy folią. Filet z łososia myjemy, osuszamy, układamy na blaszce. Polewamy odrobiną oliwy, rozsmarowujemy i doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem. Wstawiamy do upieczenia na 15 minut.

 

W tym czasie gotujemy fasolkę szparagową w dobrze osolonej wodzie, aż będą al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Odsączamy i dodajemy do miski z ziemniakami. 

 

Czarne oliwki przekrawamy na pół i dodajemy od miski z ziemniakami i fasolką. Upieczonego łososia delikatnie rozdzielamy widelcem na większe kąski, dodajemy do miski i delikatnie mieszamy.

 

Gotową sałatkę rozdzielamy na dwie porcje, z wierzchu polewamy pozostałym dressingiem i od razu podajemy. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.