poniedziałek, 1 lipca 2019

Kalafior w panierce

Zupa kalafiorowa czy kalafior polany masełkiem z bułką tartą to smaczna klasyka.Dla odmiany polecam równie pyszne danie z tym warzywem w roli głównej czyli kalafior panierowany.
1 średniej wielkości kalafior
2 jajka
pół szklanki mąki pszennej
ok. pół szklanki wody
Bułka tarta
Olej do smażenia

Kalafior umyć i rozdzielić na większe różyczki.
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru.
Na wrzątek włożyć przygotowane różyczki kalafiora i od momentu zagotowania gotujemy ok.10 minut.
Kalafior powinien być nie rozgotowany lekko twardawy  ponieważ będzie się rozpadał przy panierowaniu.
Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. 
Pół szklanki wody mieszamy z mąką i jajkami masa powinna być dość gęsta,  panierujemy kolejno w masie z jajkami następnie w  bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu jak np. frytki.
Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Bardzo smaczny z sosem holenderskim lub czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz