DIETA BEZGLUTENOWA BEZMLECZNA, KULINARNE, PODCAST MODA NA BIO

Co jeść na śniadanie, kiedy musisz unikać mleka i glutenu?

3 pomysły na śniadanie bez nabiału i glutenu.

3 pomysły na śniadanie bez nabiału i glutenu. (15)

Bo to jest pozorna trudność, która z początku rzeczywiście może poważnie blokować.

Bo przecież trudno wyobrazić sobie śniadanie bez tradycyjnej kromki chleba z czymś tam, albo bardziej nowoczesnej miski mleka i płatków śniadaniowych.

Tymczasem śniadanie bez mleka i glutenu może być całkiem pyszne, kolorowe i wystaraczająco sycące.

Oto kilka pomysłów na bezglutenowo – bezmleczne śniadanie, które pomagają mi dobrze zacząć dzień.

 

Co jeść na śniadanie, kiedy musimy unikać mleka i glutenu? 3 pomysły na śniadanie bez nabiału i glutenu.

Krem Budwig w wersji bezglutenowo – bezmlecznej.

Tu produkt mleczny został zastąpiony bananem.

Banan należy rozgnieść widelcem, pozostawić na kilka minut na wolnym powietrzu, by ściemiał (wtedy będzie słodszy).

Rozpuszczamy w nim olej (olej w formie emulsji pewniej dociera do żołądka i lepiej korzystamy z jego dobroczynnych własności).

Rozgnieciony banan naprawia florę bakteryjną i dostarcza serotoniny na dobry humor i na dobry początek dnia.

Dodajemy olej rzepakowy ze względu na dobry stosunek omega 3 do omega 6 i dostępną cenę.

Dorzucamy świeżo zmielone ziarna lnu, dyni, slonecznika (to moja ulubiona wersja).

I sok z połówki cytryny. Plus owoce z danej pory roku.

 

3 pomysły na śniadanie bez nabiału i glutenu.

Owocowo – warzywne smoothie

Smoothie, bo to jest genialny sposób na jedzenie nie tylko owoców, ale i warzyw.

Bo dobrze zrównoważone smoothie to takie, które zawiera jakieś 40% warzyw. Np. zielonych liści szpinaku, jarmużu, …

I tak docelowo takie smoothie, po części warzywne może być całkiem słodkie w smaku. Co może być pomocne, szczególnie na początku, jeżeli dopiero przekonujemy się i przyzwyczajamy do wypijania smoothie.

Wtedy właśnie jak najbardziej możemy zacząć od warzyw, które fajnie komponują się w słodkim smoothie, jak np. cukinia, czy liście jarmużu, które nadają smoothie zielony kolor, ale nie za bardzo wpływają / zniekształcają słodki smak dodanych do niego owoców.

I tu np w tym zastosowaniu – fajnie sprawdzają się liście szpinaku w smoothie, nadając mu taki intensywnie zielony kolor. Ale znowu smoothie z liścmi szpinaku wciąż zachowuje owocowy i lekko słodkawy smak (szczególnie, jeżeli zrównoważymy je dodatkiem banana).

Podobnie awokado, które dodaje taką bardzo delikatną, wręcz czekoladową w kontakcie z podniebieniem – konsystencję smoothie.

Avokado i właściwie można mieć wątpliwości, czy to jest owoc, czy warzywo. Awokado samo w sobie jest dość neutralne w smaku, który dopiero wydobywa np dodatek soli, czy soku z cytryny. I na podobnej zasadzie – awokado w smoothie – pomaga w uzyskaniu przyjemnej konsystencji dla podniebienia. A dopiero dodatek innych warzyw i owoców tak naprawdę ukierunkowuje smak smoothie.

Smoothie nie są trudne w przygotowaniu.

Nie ma sensu obierać owoców, czy warzyw ze skórki.

Żeby dobrze je wymyć wystarczy zamoczyć je w wodzie z dodatkiem białego octu. To jest ten mój patent, który wykorzystuję przy przygotowaniu smoothie:

Wystarczy je tylko umyć, wypestkować i wrzucić do blendera. Całość zalać wodą, chociażby taką z kranu.

Przyznaję się, że na początku mojej przygody ze smoothie dodawałam do niego takie zagęszczające jego konsystencję i wysładzające – wygładzające jego smak – mleka roślinne np. mleko ryżowe.

Ten etap chyba był mi potrzebny, żeby przekonać się do wybijania smoothie (wyrobić w sobie ten nawyk i poranny rytuał). Bo takie smoothie na czystej wodzie nie smakowały mi. Ale z czasem z jednej strony zdałam sobie sprawę z tego, że te mleka roślinne są bardzo mocno dosładzane, a ja już w zasadzie takich dosładzaczy nie potrzebuję, bo mój smak przeszedł ewolucję.

 

3 pomysły na śniadanie bez nabiału i glutenu.

Kasza jaglana

To przepyszny pomysł na śniadanie, czy słodki podwieczorek na bazie kaszy jaglanej.
 
Zainspirowały mnie tutaj przepisy Ani @lifestylerka_psychodietetyk i wreszcie postanowiłam wykorzystać kaszę jaglaną w mojej kuchni.  Okazała się być bardzo prosta w przygotowaniu.
 
Ugotowałam ją według przepisu na opakowaniu, czyli na małym ogniu, w podwójnej objętości wody, aż jej ziarna pochłoną wodę. Do tego rozgniotłam widelcem jeden banan, rozmieszałam z kaszą jaglaną i podgotowywałam razem przez kilka minut, żeby kasza jaglana przesiąkła aromatem banana.
 
Podałam na zimno z owocami lasu.
 
Nawet nie musiałam dosłodzić tego do smaku.
 
Ale to oczywiście zależy od tego, na jakim jesteś etapie edukacji smaku. Jako że systematycznie zmniejszam ilość cukru w mojej diecie, szczególnie tego dodawanego, wystarcza mi naturalna słodycz zawarta w owocach.
 
Smacznego.
 
Pozdrawiam serdecznie
 
Beata
 

Ołóż sobie przepis na Pintereście.

 

Co jeść na śniadanie, kiedy musimy unikać mleka i glutenu?

Co jeść na śniadanie, kiedy musimy unikać mleka i glutenu?

Co jeść na śniadanie, kiedy musimy unikać mleka i glutenu?

Co jeść na śniadanie, kiedy musimy unikać mleka i glutenu?

Zapisz się na newsletter i pobierz darmowy ebook EBOOK DESERY I ŚNIADANIA BEZGLUTENOWO – BEZMLECZNE

O AUTORZE

Przez lata zmagałam się z chronicznymi problemami z gardłem, do momentu, kiedy odstawiłam produkty mleczne.

Dzisiaj, uważam, że można mieć zrównoważoną dietę – eliminując z niej produkty mleczne i mączne.

A dieta bezglutenowa – bezmleczna jest najlepszą dietą odchudzającą.

Wszystko jest kwestią wyrobienia w sobie dobrych nawyków….

Przez lata wierzyłam, że jestem totalnym beztalenciem sportowym, aż zaczęłam się ruszać.

Wierzę w uzdrowicielską moc glinki zielonej.

Jestem niepoprawną miłośniczką zielonych smoothie.

(3) Komentarze

  1. Smoothie to jest to, co ja jem na moje, jak to nazywam przedśniadanie codziennie od kilku miesięcy. Obowiązkowo z bananem i zielniną, świetnie to robi mojego układowi trawiennemu:)

  2. Sama jestem na diecie bezglutenowej i nie jem nabiału i jajek. Ciężko jest zbilansować taką dietę ale się da ! W internecie jest mnóstwo przepisów, a na rynko pojawia się coraz więcej alternatywnych produktów.

    Co do śniadań to owsianki, jaglanki często jadam na śniadanie, no i w ciągu dnia obowiązkowo koktajl lub wyciskany sok 🙂

  3. Bardzo ciekawe propozycje. O tym kremie to w ogóle nawet nigdy nie słyszałam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *