Sałatka makaronowa z kurczakiem, awokado, rukolą, cebulą, ogórkiem, pomidorem i twardą gruszką, zakwaszona lekkim, dwuskładnikowym dressingiem. Sztos przepis idealny na lato!
Sałatka makaronowa dla diabetyka? Powiecie, toż to niemożliwe! Diabetyk nie może jeść makaronu! A jednak! Sekret jak zwykle tkwi w szczegółach. Makaronu nie jest w sałatce dużo, w dodatku jest pełnoziarnisty i ugotowany al dente (na pół twardo), a pierwsze skrzypce grają warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym. Lekki dressing i bogactwo kolorów sprawia, że ta sałatka makaronowa idealnie się sprawdzi w letnie upalne dni w roli obiadu.
Składniki na 2 porcje:
120g mięsa z piersi kurczaka
sól, świeżo mielony pieprz
łyżeczka oliwy
½ awokado
1 pomidor
1 czerwona cebula
ogórek gruntowy
½ zielonej gruszki
30g makaronu pełnoziarnistego
garść rukoli
1 łyżeczka ziaren słonecznika
Dressing:
1 łyżka oleju rydzowego
1 łyżeczka octu winnego z czerwonego wina
Makaron ugotować al dente, odcedzić i ostudzić. Pierś kurczaka pokroić w paseczki, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem, przesmażyć na złoto na niewielkiej ilości oliwy. Zestawić z ognia i odstawić do przestygnięcia.
Rukolę opłukać dokładnie pod bieżącą wodą i osuszyć, włożyć do miski. Wszystkie warzywa i owoce umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w ósemki, cebulę w piórka, gruszkę w kostkę (razem ze skórką), awokado w półplasterki, ogórka obrać ze skórki i w kostkę. Pokrojone warzywa i owoce dodać do rukoli, następnie dodać też przestudzone mięso i makaron. Składniki wymieszać.
W niewielkim słoiczku energicznie wymieszać olej rydzowy z octem z czerwonego wina i tak powstały dressing dodać do sałatki. Znowu wymieszać. Jeśli nie lubicie oleju rydzowego możecie użyć innego sałatkowego, bardziej neutralnego np. słonecznikowego albo oliwy. Po wierzchu posyłać niewielką ilością ziaren słonecznika.
1 porcja to ok. 270 kcal, węglowodany: 23g, białko: 17g, tłuszcz: 12g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,3 WW i 1,7 WBT