Tosty francuskie z chałki z dodatkiem miodu manuka

Miód manuka to naturalny miód pochodzący z Nowej Zelandii. Jego lecznicze właściwości są cenione na całym świecie.
Miód manuka powstaje z nektaru krzewu manuka – rośliny rosnącej na terenach Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Dzięki nim miód też zyskuje swoje właściwości
W procesie dojrzewania wytwarza się unikalny naturalny składnik – methylglyoxal. Im wyższe jego stężenie w miodzie, tym korzystniejsze działanie lecznicze.
Zwykłe miody zawierają nie więcej niż 10 mg methylglyoxalu na 1 kg miodu. Miód manuka zawiera aż od 100 do 550 mg methylglyoxalu w 1 kg pszczelego przysmaku..
Im wyższe stężenie, tym większa skuteczność działania. Co istotne wartość MGO podawana na opakowaniu określa minimalną ilość związku, jaka występuje w kilogramie danego miodu. 

 Miody o stężeniu powyżej MGO 100+ mają właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.
Tosty francuskie z chałki 
Składniki 
  • 1 chałka 
  • 2 jajka 
  • owoce sezonowe 
  • mód manuka  klik
  • cukier waniliowy 
  • masło

Wykonanie 
1. Roztrzepane jajko mieszamy z cukrem waniliowym 
2. Chałkę kroimy w plastry, następnie moczymy w jajku 
3. Na rozgrzanej patelni na maśle smażymy chałkę z obu stron do zarumienienia. 
4 Na toście układamy owoce sezonowe, wierzch polewamy miodem manuka 



Brak komentarzy: