Dania bez mięsa/ Na szybko/ Obiady/ Placuszki na słono

Placuszki z batatów i cukinii

Placuszki z batatów i cukinii
3.6/5 - (94 )

Placuszki z batatów i cukinii mają lekko słodkawy smak, poprzez słodycz, którą zawierają bataty. Doskonale komponują się z jogurtem naturalnym oraz odrobiną natki pietruszki lub szczypiorku. Placuszki także często traktuje, jako dodatek do drugiego dania, zamiast ziemniaków. Możecie podać je ze smażoną polędwiczką wieprzową, polędwiczką w kremowym sosie własnym czy karkówką w sosie własnym. Placuszki z batatów i cukinii możecie także zrobić w piekarniku, jeżeli chcecie uniknąć smażenia na tłuszczu, jednak podczas pieczenia z batatów wydobywa się więcej cukru i wtedy placuszki są bardziej słodkie i skarmelizowane. Zapraszam serdecznie po przepis.

Zobacz też:

Przepisy na placuszki z warzyw

Placuszki z batatów i cukinii

Drukuj przepis
Porcji: 14 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 430 g batata (1 batat)
  • 600 g cukinii (1 średnia cukinia)
  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przepis

1

Odkrajamy końce cukinii i trzemy ją na tarce o grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na około 15 minut, aby "wyszła z niej woda". Po tym czasie mocno wyciskamy cukinię, aby zawierała jak najmniej wody w sobie. Gdy masa na placuszki będzie zbyt wodnista, będą się one rozpadać.

2

Następnie obieramy batata i trzemy na tarce na grubych oczkach. Ząbki czosnku również ścieramy na tarce. Składniki łączymy ze sobą. Następnie dodajemy mąkę oraz jajka i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę.

3

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy placuszki dużą łyżką. Smażymy z obu stron do zrumienienia.

Placuszki z batatów i cukinii
Placuszki z batatów i cukinii
  
    

Może ci się spodobać

6 komentarzy

  • Reply
    Marta
    02/11/2021 at 17:45

    A jak upiec w piekarniku?

  • Reply
    Kasiula
    17/05/2020 at 14:45

    Bardzo dobre… troszkę pokombinowalam po swojemu, czyli dodałam świeżej mięty pokrojonej i ziół prowansalskich 🙂 .. świeże i pyszne… 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      22/05/2020 at 11:21

      Na zdrowie 🙂 Warto czasem poeksperymentować 🙂

  • Reply
    Ja1
    22/02/2020 at 14:01

    Przepyszne, szczególnie podawane z gęstą, słodką śmietaną 🙂 Polecam!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      07/03/2020 at 10:58

      Dziękuję za opinię 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top