sobota, 29 czerwca 2019

Skubaniec z agrestem

Sezon na agrest w pełni i właśnie niedawno znajoma przypomniała mi o  tym smacznym cieście. Stary sprawdzony przepis na skubaniec znaleziony w zeszycie z przepisami mojej mamy.Smaczny również z innymi z sezonowymi owocami.
250 gram margaryny
1 łyżka smalcu
1 solidna łyżka oleju
6 jaj
6 łyżek cukru + pól szklanki do ubicia z białkami
1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
250 gram mąki ziemniaczanej
250 gram mąki pszennej tortowej
1 łyżka kakao
ok 500 gram agrestu

Żółtka oddzielić od białek, margarynę pokroić na mniejsze kawałki .
Białka ubić na sztywną pianę z pół szklanki cukru.
Margarynę, żółtka, cukier ( 6 łyżek )smalec i olej utrzeć do połączenia składników.
Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na połowę do jednej części dodajemy kakao i zagniatamy.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach  23cm/39cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto "skubiemy" i kładziemy kupkami na przemian jasne i ciemne.
Na tak wyłożony spód wykładamy agrest, na owoce ubitą pianę z białek, na wierzch kładziemy resztę ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni pieczemy ok 45/50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz