Ciasto bez pieczenia z borówkami na kefirze – to dość lekkie ciasto, niezbyt słodkie, nieco orzeźwiające, więc idealne na letnie upały. Borówki w połączeniu z kefirem stanowią w tym przypadku idealny duet. Poniższe składniki dotyczą okrągłej formy o średnicy 21 cm.
Ciasto bez pieczenia z borówkami na kefirze – Składniki:
Składniki na spód z ciastek owsianych:
- ok. 210 g ciasteczek owsianych z orzechami np. Bonitki
- 50 g miękkiego masła
Składniki na masę mleczną z kefirem:
- ok. 150 g kefiru, najlepiej w temperaturze pokojowej
- 4 czubate łyżki twarogu sernikowego z wiaderka – ok. 150 g (użyłam zwykłego, Vitello)
- 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36 %, schłodzonej
- 2 czubate łyżki cukru pudru – ok. 40 g
- 2 łyżeczki żelatyny – ok. 10 g
- 60 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
- 2 łyżki mleka w proszku (najlepiej lepszego gatunkowo, bo na niektóre firmy narzekacie, że są gorzkawe w smaku) – ok. 24 g
- ok. 100 g borówek amerykańskich
Składniki na masę borówkową z kefirem:
- 2 łyżeczki żelatyny – ok. 10 g
- 60 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
- ok. 200 g borówek amerykańskich
- 75 g kefiru
- 2 czubate łyżki mleka w proszku
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 50 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
Dodatkowo do ozdobienia ciasta:
- kilka świeżych borówek amerykańskich do ozdoby
- bita śmietana do ozdoby
Przepis na Ciasto bez pieczenia z borówkami na kefirze:
- Spód z ciasteczek owsianych: Ciastka owsiane pokruszyć na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera i zmiksować na konsystencję piasku. Dodać masło i wyrobić na jednolitą masę. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć masę ciasteczkową na spód blaszki i dokładnie wyrównać. Wstawić blaszkę do lodówki na ok. 60 minut, by spód ciasta się nieco schłodził.
- Masa mleczna: Żelatynę rozpuścić w ok. 60 ml gorącej wody (wymieszać dokładnie, by nie było grudek) i pozostawić do ostygnięcia. Do ostudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodawać stopniowo kefir i cały czas mieszać, by masa była jednolita. W międzyczasie w misie miksera ubić na sztywno śmietankę kremówkę. Mleko w proszku wymieszać z cukrem pudrem. Żelatynę z kefirem wymieszać z cukrem pudrem i mlekiem w proszku, następnie dodać twaróg sernikowy i zmiksować mikserem lub dokładnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej. Na koniec dodać do masy ubitą na sztywno śmietankę kremówkę i delikatnie wmieszać ją w masę. Gotową masę przelać na ciasteczkowy spód, a na jej wierzchu poukładać borówki amerykańskie. Wstawić blaszkę do lodówki, by masa stężała.
- Masa borówkowa: Tak jak poprzednio żelatynę rozpuścić w ok. 60 ml gorącej wody (wymieszać dokładnie, by nie było grudek) i pozostawić do ostygnięcia. Borówki amerykańskie zmiksować na jednolitą masę za pomocą blendera. Cukier puder wymieszać z mlekiem w proszku. Do ostudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodawać stopniowo kefir i cały czas mieszać, by masa była jednolita. Żelatynę z kefirem wymieszać z cukrem pudrem, mlekiem w proszku oraz musem z borówek. Na koniec wlać nieubitą (płynną) śmietankę kremówkę. Masę borówkową wlać na mleczną masę i odłożyć do lodówki na kilka godzin, by całkowicie stężała. Wierzch ciasta ozdobić bitą śmietaną i świeżymi borówkami amerykańskimi. Smacznego!
Pyszności! Już się zabieram za kompletowanie składników :)
Uwielbiam takie letnie ciasta. Wypróbuję Twój przepis :)
muszę takie zrobić, na pewno jest obłędne :D
Szukam przepisów na pyszności bez pieczenia, bo niestety nie ma obecnie sprawnego piekarnika. Ciasto wygląda pysznie :)