Każdy kto spróbuje tego ciastka jest nim zachwycony. Warstwa jasna jest bardzo lekka i ma lekko słodki smak, natomiast warstwa czekoladowa jest mega czekoladowa. Polecam! 😉
Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 150 g czekolady gorzkiej
- 65 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- ok 250 - 300 g herbatników
- Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder.
- Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy serek i na wolnych obrotach dalej ubijamy, aż masy się połączą.
- Czekoladę (100g) rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Studzimy.
- Masę dzielimy na 2 części (jednej musi być mniej) do mniejszej części wlewamy czekoladę (schłodzoną!) i mieszamy.
- Wykładamy keksówkę herbatnikami.
- Następnie wylewamy masę ciemną, wykładamy na nią herbatniki, masę jasną i znowu herbatniki.
- Roztapiamy 50 g czekolady i ostudzoną polewamy wierzch ciasta. Ciasto chłodzimy przez noc. Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Koniecznie skomentuj i daj znać, że jesteś :)