Czekoladowo śmietankowe ciasto

Każdy kto spróbuje tego ciastka jest nim zachwycony. Warstwa jasna jest bardzo lekka i ma lekko słodki smak, natomiast warstwa czekoladowa jest mega czekoladowa. Polecam! 😉


Składniki:
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 65 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • ok 250 - 300 g herbatników
  1. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. 
  2. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy serek i na wolnych obrotach dalej ubijamy, aż masy się połączą.
  3. Czekoladę (100g) rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Studzimy. 
  4. Masę dzielimy na 2 części (jednej musi być mniej) do mniejszej części wlewamy czekoladę (schłodzoną!) i mieszamy. 
  5. Wykładamy keksówkę herbatnikami. 
  6. Następnie wylewamy masę ciemną, wykładamy na nią herbatniki, masę jasną i znowu herbatniki. 
  7. Roztapiamy 50 g czekolady i ostudzoną polewamy wierzch ciasta. Ciasto chłodzimy przez noc. Smacznego 😊

Komentarze