Smaczna nowa wersja serniczka, bardzo polecam. Możecie zrobić z innymi owocami np malinami, wiśniami itp.

ciasto

Wykonanie ciasta kruchego – masło, żółtka, cukier puder, mąkę, szczyptę soli posiekać nożem. Wszystko musi się ze sobą połączyć. Następnie szybko zagnieść ciasto, żeby uzyskać gładką konsystencję. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i na 30 minut do lodówki. Rozłożyć ciasto na dnie blaszki. Blaszkę ( 20 x 30cm  )wyłożyć papierem do pieczenia. Ponakłuwać ciasto i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.

Pieczenie ciasta kruchego – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Wykonanie masy serowej – maślankę, kwaśną śmietanę, cukier, żółtka, cukier waniliowy, sok z cytryny, proszek budyniowy,  mąkę ziemniaczaną wymieszać razem na gładką masę. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczone ciasto. Rozsypać owoce.

ciasto

Białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli wsypywać cukier i ciągle mieszać. Delikatnie rozłożyć na cieście. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 C i piec 40 minut.

Wykonanie w thermomix

Ciasto kruche

  • pokrojone na małe kawałki masło, cukier puder, żółtka, mąkę, szczyptę soli utrzeć. Naczynie zamknięte, interwał, czas 30 sekund
  • wyjąć ciasto i zagnieść szybko rękoma na gładką masę. Zawinąć w folię spożywczą i do lodówki na 30 minut
  • wyjąć ciasto z lodówki i rozłożyć na blaszce 20×30 cm. Ponakłuwać widelcem. Ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 przez 15 minut
  • wyjąć i ostudzić

Masa serowa

  • do naczynia miksującego wlać maślankę, śmietanę, dodać cukier, żółtka, cukier waniliowy, sok z cytryny, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną. Wymieszać obroty 5, czas 30 sekund
  • wlać masę na podpieczone ciasto. Obsypać owocami

Masa z białek

  •  umyć naczynie i dokładnie wysuszyć. Wlać białka ubijać obroty 3,5. Ubijać tak długo aż białka będą sztywne.
  • jak już białka są sztywne dalej ubijać obroty 3,5 i powoli wsypywać cukier
  • masę delikatnie rozłożyć na masie serowej

Pieczenie

  • piec w piekarniku nagrzanym do 160 C przez 40 minut.