niedziela, 30 czerwca 2019

Pierś z kurczaka z grilla w sosie morelowym


Morele w trochę innym wydaniu bo w sosie i jako nadzienie piersi z kurczaka na grilla. Nie każdy lubi połączenie mięsa i owoców ale ja uwielbiam. Sos ma fajny kwaskowy smak i bardzo mi zasmakował. Chciałam podać coś innego ale też dobrego. 
























1 pierś z kurczaka
3 morele
sól, pieprz
papryka wędzona
1 cukinia

sos morelowy:

30 dkg moreli
1 cebula 
1 ząbek czosnku
100 ml wina białego
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz czarny i czerwony
olej rzepakowy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego


Pierś z kurczaka rozcinam na duży płat,  posypuje sola, pieprzem, papryką wędzoną odstawiam na godzinę do lodówki. Morele myję i kroje na pół. Układam owoce na środku mięsa i składam a pół. 
Spinam na około wykałaczkami żeby owoce nie wyszły. Posypuje przyprawami  na wierzchu. Smaruje olejem i układam na grillu. Cukinię kroję na plastry smaruję olejem, posypuję sola, pieprzem i grilluję.

Sos:

Morele kroję na kawałki małe. Cebule i czosnek drobno kroję i przesmażam na oleju. Dodaję wino i redukuję. Wkładam morele, wlewam sos sojowy i smażę na małym ogniu.Na końcu dodaję koncentrat. Jak morele będą miękkie miksuje blenderem, doprawiam solą, pieprzem. 

Mięso podaję z sosem, cukinią posypuje natką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz