poniedziałek, 1 lipca 2019

Kremowy sernik w kropki na migdałowym spodzie

Bezglutenowy sernik na spodzie z migdałów. Także mogą go jeść osoby na diecie. Jest on mocno owocowy. Wszystkie kulki i polewa w serniku zrobione z musu z owoców.

 Pachnie latem, owocami, jest bajecznie aksamitny, kremowy dzięki twarogowi President z dodatkiem włoskiego mascarpone.

 Przekonałam się że dobry sernik na zimno musi być zrobiony z dobrego sera. Ten który wykorzystałam własnie taki jest.
 Nie znajdziecie w nim żadnych dodatków, wypełniaczy tylko to co powinno być. Sernik nie jest przesłodzony bo taki lubię. Na gorące upalne dni idealny.


































































spód:

160 g migdałów bez skórki
3 łyżki mąki migdałowej
2 łyżki cukru pudru
50 g masła

kropki morelowe:

30 dkg moreli
125 ml wody
2 łyżki cukru 
3 łyżeczki żelatyny

kropki truskawkowe:

30 dkg truskawek
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny


kropki jagodowe:

40 dkg jagód
100 ml wody
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

sernik:

1 kg twarogu z mascarpone President
125 ml mleka
125 ml śmietany kremówki 30 %
1 galaretka zielona u mnie gruszkowa może być żółta
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru pudru

polewa malinowa:

150 g malin
1 łyżeczka żelatyny

dekoracja:

borówki, maliny, morele, truskawki, migdały płatki ,mięta

Spód migdałowy:

Migdały rozdrabniam blenderem, dodaję mąkę migdałową, puder, masło roztopione i mieszam. Dno formy o wymiarach 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wykładam  masę, dociskam palcami. Piekę 15 minut aż się zrumieni w nagrzanym piekarniku temp 18 stopni .

Kropki morelowe:

Morele kroję na kawałki, przekładam do garnka, wlewam wodę, dodaję cukier i gotuje na wolnym ogniu aż zrobią się miękkie. Miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w 4 łyżkach wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję do gorącego musu morelowego i mieszam. Odstawiam do ostygnięcia. Za pomocą lejka przelewam do woreczka do mrożenia lodu. 

Kropki truskawkowe:

Obrane truskawki miksuję blenderem, dodaje cukier. Żelatynę namaczam w czterech łyżkach zimnej wody. Rozpuszczam w mikrofali, dodaję do truskawek. Za pomocą lejka przelewam do woreczka do mrożenia lodu.

Kropki jagodowe:

Jagody przekładam do garnka, dodaję cukier, wodę i gotuję aż zrobią się miękkie. Miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w czterech łyżkach wody zimnej i rozpuszczam w mikrofali. Dodaję do jagód. 1/3 musu odkładam. Pozostały jak przestygnie za pomocą lejka przelewam do woreczka do mrożenia lodu. Wszystkie woreczki wstawiam na noc albo na 5 godzin do lodówki. Jak stężeją przycinam boki woreczków i wyjmuje kulki owocowe. 


Sernik:

Do miski przekładam śmietanę kremówkę i ubijam mikserem, dodaję ser, mleko, cukier i dalej mieszam  mikserem. Galaretkę rozpuszczam w 150 ml wody gorącej. Do letniej dodaję kilka łyżek sera i hartuje. Wlewam do pozostałego sera i mieszam mikserem. 

Polewa malinowa:

Maliny przekładam do garnka, i gotuję aż zrobią się miękkie. Przecieram przez sito. Żelatynę namaczam w dwóch łyżkach zimnej wody, rozpuszczam w mikrofali i wlewam do malin, studzę.Jak lekko zacznie tężeć polewam nią sernik


Wykonanie:

1/4 masy serowej mieszam z odłożonym musem jagodowym  i wylewam na spód migdałowy podpieczony. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Na nim wykładam 1/4 masy serowej, wciskam w nią kulki jagodowe, znowu masa serowa 1/4,kulki truskawkowe wciskam, i kolejna masa serowa, kulki morelowe i przykrywam ostatnią warstwą sera. Wstawiam do lodówki na noc. 

Sernik dekoruje polewą, owocami, migdałami, miętą. 


Tajemnice doskonałego sernika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz