piątek, 28 czerwca 2019

Domowe lody miętowe bez maszyny + filmik

Proponuję dziś przepis na przepyszne domowe lody miętowe bez maszyny do lodów, wystarczy tylko mikser, dobre składniki i cierpliwość. Te dobre składniki to przede wszystkim mleko, śmietanka i żółtka czyli podstawa lodów z dawnych lat, lodów do jakich tęsknimy, ponieważ sklepy oferują nam jedynie chemiczne mieszanki. 
Prawdziwe lody to właśnie mleko i żółtka, te lody wymagają czasu i wysiłku, trzeba się namęczyć, namiksować, potem mieszać podczas schładzania, ale te wszystkie zabiegi są niezbędne, by uzyskać właśnie ten smak czyli smak prawdziwych lodów mlecznych.
W zamrażalce zamarzają na kość, więc przed nakładaniem trzeba dać im czas by odtajały - są tak pyszne, że można im wybaczyć te wszystkie niedogodności.

Domowe lody na moim blogu oparte są na jednej świętej recepturze i każde następne lody są jedynie modyfikacją -> Domowe lody waniliowe bez maszyny.

Smak miętowy tych lodów to stary sekret cukierników z lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku - a to są po prostu krople żołądkowe.
Trzeba ich trochę "chlusnąć" w masę lodową, ale dzięki nim uzyskujemy smak miętowy nie taki nachalny, uderzający, a właśnie delikatny i naturalny, taki jaki powinien być.

Dopełnieniem smaków jest gorzka czekolada.

Zielony kolor to po prostu chlorella, którą może zastąpić jakikolwiek barwnik spożywczy.

Serdecznie polecam :-)

Do przepisu dołączony jest filmik - na końcu posta.

P.S. By uzyskać lody kakaowe - to wystarczy w czasie gotowania mleka ze śmietanką dodać kilka łyżek kakao.

By uzyskać lody kawowe - podobnie, zamiast kakao dodajemy kawę rozpuszczalną.

Jeśli chcemy lody owocowe, to do miksującej się masy żółtkowej z mlekiem i śmietanką - dodajemy zmiksowane np. truskawki.

Ale pamiętamy, że zawsze bazą tych lodów jest mleko, śmietanka i żółtka - i takie lody są najlepsze na świecie :-)

* * *
Składniki (proporcje na ok. 750 ml lodów):
  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • pół szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • ok. półtorej łyżeczki chlorelli
  • krople żołądkowe
  • ok. 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
1. Mleko wraz ze śmietanką musimy ugotować i wystudzić.











2. Żółtka wbijamy do misy miksera i wraz z cukrem miksujemy na średnich obrotach - do białości.










3. Następnie miksując na wolnych obrotach dolewamy stopniowo ugotowane i wystudzone mleko ze śmietanką.









4. Następnie wszystko trzeba podgrzewać przez ok. 10-15 minut. ostrożnie, mieszamy i uważamy, by tego nie zagotować.









5. W czasie, gdy masa lodowa się podgrzewa - wsypujemy chlorellę - tak ok. półtorej łyżeczki. Ja sypałam po pół łyżeczki trzy razy, za każdym razem mieszając, by wszystko ładnie się zabarwiło na zielono.







6. Następnie zabarwioną masę trzeba wystudzić - najlepiej w zlewie z zimną wodą.










7. Następnie do wystudzonej masy dodajemy krople żołądkowe. Ja dolewałam kilka razy, za każdym razem sprawdzając, czy smak jest odpowiedni, w sumie to dość dużo tych kropli wlałam - uzyskałam delikatny miętowy posmak. I oczywiście pamiętamy, by wszystko mieszać.




8. I teraz czas na przelanie masy lodowej do pojemnika. Zamykamy pudełko i chowamy do zamrażalnika na 2 godziny.









9. Gdy masa już się wstępnie schłodzi, to wcieramy do niej gorzką czekoladę: na tarce o drobnych i grubych oczkach. Część czekolady siekamy nożem. Chodzi o to, by były różne kawałki czekolady. Mieszamy i chowamy do zamrażalnika na półtorej godziny.





10. Znów mieszamy i chowamy do zamrażalnika na 1 godzinę.











11. I znów mieszamy i znów do zamrażalnika na 1 godzinę.











12. I to już ostatnie mieszanie, po którym lody chowamy do zamrażalnika na całą noc.










13. Na drugi dzień, nim zaczniemy nakładać lody do pucharków, musimy dać im trochę odtajać, bo będą zamarznięte na kość, ale jak trochę odpoczną, wtedy dają się fajnie nakładać. Są przepyszne. 
Spróbujcie na tej bazie stworzyć inne smaki, bo lody miętowe najlepiej smakują w towarzystwie innych smaków.
Smacznego :-)







Poniżej zapraszam na filmik:



19 komentarzy:

  1. Chyba chodzi o krople miętowe, a nie żołądkowe, gdzie oprócz mięty jest kozłek i dziurawiec i są strasznie gorzkie i niedobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie chodzi o krople miętowe, tylko o zwykłe krople żołądkowe z apteki, dają delikatny posmak mięty, taki jaki powinien być. Wszelkie aromaty miętowe cukiernicze mają zbyt intensywny i nienaturalny smak mięty, z kroplami żołądkowymi jest inaczej, dlatego spokojnie można zjeść cały pucharek takich lodów.

      Usuń
  2. Jakie pyszności <3 Na pewno bardzo orzeźwiające!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo pyszne, polecam i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  3. Hejka. Ostatnio jadłam również bardzo fajne lody w kawiarni w okrąglaku we Wrocławiu https://etnocafe.pl/okraglak/ , smakowały jak domowe. Teraz znowu szykują się upały i kusi mnie, żeby zrobić coś podobnego w domu. Bardziej orzeźwiającego smaku niż mięta chyba nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro, to jest dużo roboty z tymi lodami i szkoda, że się nie udało. A dlaczego podgrzewałeś w ten sposób?

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    4. Można wlać do mniejszych pojemniczków, ale wtedy trzeba będzie każdy z osobna mieszać przy zamrażaniu. Jeżeli pominiemy etap mieszania, to one zamrożą się na beton i nie uzyskają tej swojej specyficznej struktury, którą tak lubimy w lodach gałkowych, będą jak sople niestety. Ale życzę powodzenia i smacznego, trzymam kciuki, by się wszystko udało i bardzo proszę później o wiadomość.

      Usuń
  5. Bardzo dobre lody. Serdecznie polecam ten przepis. Lody lepsze niż ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo się cieszę, że lody się udały, życzę smacznego i zachęcam do skorzystania z innych przepisów na moim blogu, pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  6. Też myślę, że krople żołądkowe nie są dobre do deseru :) ale fajna baza do innych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia gustu, w każdym razie od razu poprawiają trawienie, a tak poważnie mówiąc one jako jedyne nadają właściwy miętowy smak, taki jakiego oczekujemy, dodanie liści mięty powoduje bardziej ziemisty smak niż miętowy, a każdy inny dodatek smakowy jest strasznie sztuczny. Krople żołądkowe są produktem naturalnym i nie wlewamy całej buteleczki tylko kilkanaście kropel, a na cały pojemnik lodów to naprawdę niewiele. Próbowałam różnych miętowych lodów, i w każdych było coś nie tak, w moich jest sama natura, a przy tym smakują wspaniale i wyglądają pięknie, pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń