Ciasto z czerwoną porzeczką

Nie wiem jak u Was, ale u nas początek wakacji kojarzy mi się ze zrywaniem czerwonej porzeczki. W  tym roku niestety najstarszy krzew się złamał więc zrywanie trochę nie zaplanowane, ale się udało. Na szczęście krzak wypuścił dwie nowe łodyżki więc porzeczka przetrwa :) A porzeczek samej w sobie przyznaję się nie lubię, ale jako dodatek do ciast, wody czy po prostu kompot uwielbiam.
Dlatego zapraszam na pyszne ciasto z czerwoną porzeczką z odrobiną skórki z cytryny. Szybko i smacznie czyli tak jak lubię najbardziej :)





Składniki:
  • 160 g cukru
  • ok 400 g porzeczki
  • 3 jaja
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 250 g mąki
  • 60 g oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • do miski - u mnie Thermomix, wbijcie jajka i dodajcie szczyptę soli
  • za pomocą motylka ubijaj jajka dodając powoli cukier - aż masa stanie się jasna (obr. 3-4)
  • kontynuując ubijanie dodawaj stopniowo jogurt i olej (czas ok 1 min / obr 2-3)
  • kiedy składniki się połączą dodaj mąkę i proszek do pieczenia (czas ok. 1 min / obr 3)
  • dodaj połowę porzeczek (można opruszyć mąką) i wymieszaj - obroty wsteczne ok 15 s
  • do formy natłuszczonej masłem i opruszoną mąką wlej ciasto
  • na wierzch wysyp pozostałe porzeczki
  • piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok  40 -50 min (do suchego patyczka)

Po upieczeniu można opruszyć cukrem pudrem choć to w cale nie jest konieczne :)






Komentarze

  1. Przepiękne zdjęcia <3 przepis również chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam serdecznie.
      Pozdrawiam i trzymajmy się zdrowo :)

      Usuń

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)