Spaghetti Carbonara

Ostatnio w naszej kuchni króluje dość mocno włoski klimat, może to ze względu na upały, albo po prostu wybieramy dania, które jesteśmy w stanie przygotować dość szybko. Do takich potraw należy Spaghetti Carbonara, które nasyci niejeden głodny żołądek.  

Spaghetti Carbonara 

SKŁADNIKI:
- makaron spaghetti 250 g
- 1 jajko
- boczek 250 g
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400 g śmietany 30%
- ser mozzarella 100 g
- przyprawy (tymianek, kminek, chili mielone, oregano, rozmaryn – ilość wedle uznania)

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ważne by go nie rozgotować. Po odcedzeniu wrzucamy do niego jedno surowe jajko i mieszamy tak by jeszcze w gorącym makaronie lekko się ścięło. Zanim jednak makaron będzie gotowy, przygotowujemy nasz sos. Boczek kroimy w drobne kosteczki, smażymy na patelni razem z pokrojoną cebulą i rozdrobnionym czosnkiem. Gdy składniki przyjmą zarumieniony kolor, wlewamy śmietanę i dosypujemy nasze przyprawy. Sos podajemy z makaronem posypując jeszcze ciepłe danie serem i ozdabiając na przykład bazylią.

Czas przygotowania: około 50 minut

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.