Truskawkowa kostka

Truskawki! Teraz jest ich całe mnóstwo. My je uwielbiamy, dlatego co rusz wymyślam nowe przepisy na smakołyki z ich użyciem. Tym razem lekka kostka truskawkowa. Delikatny biszkopt, bita śmietana i owoce. Sami się przekonajcie, że ciasto jest zarówno proste, szybkie jak smaczne ;)



Składniki na biszkopt:
6 dużych jaj,
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu,

Składniki na poncz:
1,5 szklanki wrzątku,
3 łyżki cukru,
Sok z cytryny,

Składniki na warstwę śmietankową:
750ml śmietanki 30%,
3 łyżki cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny,
1/4 szklanki zimnej wody,

Ponadto:
500g truskawek.

Biszkopt:  Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty.

Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, rozpuszczamy, studzimy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.

Warstwa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą. Zostawić do napęcznienia. Umyte truskawki kroimy na cztery części. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Wrzucamy truskawki, delikatnie mieszamy.

Blaty biszkoptu sączymy ponczem. Wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim biszkoptem, sączymy i wykładamy resztę śmietany.



Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty