czwartek, 27 czerwca 2019

Z ŁĄKI NA TALERZ: Dojrzewająca lemoniada rumiankowa z miodem

Siedzę na tarasie działki moich dziadków.
Na przeciwko w garażowym cieniu zieje niemiłosiernie mój bury psiak i chyba jest o krok od wyparowania.
Gorąco.
Wiatr prawie niewidocznie porusza liśćmi brzozy sąsiada, gdzieś w oddali formują się kłębiaste chmury.
Wchodzę do garażu...przyjemny, lekki chłód opływa ramiona.
Chwytam rower, piesek zrywa się na równe łapy i radośnie podszczekuje, próbując złapać zębami za oponę roweru.
Już wie, że jedziemy nad staw i że będzie mógł ochłodzić się w wodzie...jeszcze tylko kilkaset metrów biegu piaszczystą drogą w pełnym słońcu.
Wielki chlupot ulgi i radości narusza ciszę okolicy.
Kilka kaczek poderwało się do lotu, a tata łabędź całkiem szybko zbliża się do brzegu w celu zlokalizowania hałasu.
I kiedy piesek odżywa, skacząc co rusz od nowa z piasku do wody i kręcąc w niej ósemki, za nic mając syczenie łabędziego ojca, który próbuje bronić swej wybranki z młodymi...ja zbieram rumianek.
Najpiękniejsze koszyczki kwiatowe właśnie kwitną bujnymi kępami na polach i nad wodą :)
Upycham wielki bukiet na bagażnik starego składaka i wraz z wesołym i przemokniętym radośnie pieskiem wracamy pod znajomy cień garażu.
Obrywam rumiankowe kwiatki z łodyg i wsypuję do dużej szklanej butelki.
Dwa dni później wcale nie jest chłodniej, ale jest już orzeźwiająca lemoniada ♥
Dojrzała lemoniada rumiankowa.
Po przeźroczystym płynie nie ma już śladu, bo dojrzewanie w zacienionym miejscu sprawiło, że teraz lemoniada ma delikatnie mleczną barwę.
Lekko kwaśna, trochę słodka od miodu i z pysznym ziołowym posmakiem.
Do tego kilka kostek lodu i wspaniałe orzeźwienie wprost od Matki Natury rozlewa się po rozgrzanym wnętrzu :)
To naprawdę pyszny napój, który dzięki właściwościom rumianku świetnie łagodzi stres i wycisza.
Bo w takie upały, proszę Państwa, to tylko biała bawełna i tylko pyszne domowe lemoniady :)



























Dojrzewająca lemoniada rumiankowa z miodem
na 1l lemoniady
Potrzebujesz:
  • 7 łyżek kwiatów rumianku
  • 1 łyżkę łagodnego miodu
  • 1l lekko ciepłej wody
  • kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Kwiaty rumianku przełóż do butelki/ słoika.
2. Rozpuść miód w lekko ciepłej wodzie i zalej kwiaty.
3. Dodaj kilka kropel cytrynowego soku, jeśli chcesz.
4. Odstaw butelkę z lemoniadą na 2-3 dni w zacienione miejsce w temperaturze pokojowej.
5. Odcedź i podawaj z lodem, dodatkowym miodem i cytryną, jeśli potrzeba.

Smacznego!








































Fermented camomile lemonade with honey
for 1l lemonade
Ingredients:
  • 7 tablespoons of camomile flowers
  • 1 tablespoon of mild honey
  • 1l slightly warm water
  • a few drops of lemon juice (optional)
Method:
1. Put hamomile flowers into a bottle / jar.
2. Dissolve the honey in slightly warm water and pour on the flowers.
3. Add a few drops of lemon juice if you like.
4. Put away the lemonade bottle for 2-3 days in a shady place at room temperature.
5. Drain and serve with ice, additional honey and lemon if needed.

Enjoy!








































W akcji: Danie pachnące ziołami 6. Orzeźwiające desery, koktajle i napoje Jadalne kwiaty w mojej kuchni

2 komentarze:

  1. Znowu pyszności u Ciebie i to takie zdrowe, bez chemii! Dziękuję za kolejną cudowną inspirację ;). A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że lemoniada przypadła Ci do gustu ♥ polecam! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...