KROKIETY RUSKIE CZYLI Z FARSZEM DO RUSKICH PIEROGÓW

Uwielbiam pierogi ruskie, na które przepis podałam Wam w poniedziałek. A że zawsze przesadzam z ilością przygotowanego farszu, więc bardzo często piekę naleśniki a w nie zawijam farsz do ruskich. I w ten sposób powstają pyszne, syte krokiety ruskie. To taka odmiana dla tradycyjnych krokietów np z kapustą albo pieczarkami. Pracy niewiele a efekt i smak zachwyci każdego. U mnie takie krokiety znikają błyskawicznie :)



Składniki na naleśniki:

* 250 ml wody gazowanej
* 50 ml mleka
* 2 łyżki oleju
* 1 jajko
* półtora szklanki mąki pszennej
* solidna szczypta soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło".
Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni).

Składniki na farsz:
* 500 g sera białego sera półtłustego
* 500 g ziemniaków
* sól do smaku
* 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
* 1 cebula do farszu+ 1 do okraszenia pierogów
*  olej do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki obrać ze skórek, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odlać z wody, przecisnąć przez praskę, wystudzić.
Ser rozgnieść widelcem, połączyć z ziemniakami i podsmażoną wcześniej, drobno pokrojoną cebulką. Dodać sól do smaku (pamiętając, że wcześniej gotowane ziemniaki były solone). Wszystko razem wymieszać.

Dodatkowo:
* jajko
* bułka tarta
* olej do smażenia

Na środku każdego naleśnika ułożyć farsz. Brzegi zagiąć i zwinąć naleśnika z farszem w rulonik.
W misce rozklepać jajko, w drugiej misce wysypać bułkę tartą. Krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na patelni z rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)