sobota, 29 czerwca 2019

Udźce kurczaka marynowane w maślance w chrupiącej panierce




Składniki:

1 kg udźcy z kurczaka

Marynata:
2 czubate łyżki przyprawy gyros
0,75 litra maślanki
3 zmiażdżone ząbki czosnku
sól

Panierka:
1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki płatków kukurydzianych
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu cayenne
sól

olej (do pieczenia)


Sposób wykonania:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą w dużej misce. Wrzucamy do niej kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (na noc).
Płatki kukurydziane rozgniatamy na drobne kawałki, następnie dodajemy do nich mąkę oraz przyprawy.
Mięso wyciągamy z marynaty i kładziemy je na chwilę na kratce lub na talerzu aby trochę obciekło.
Każdy kawałek dokładnie panierujemy a następnie układamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (skórką do góry).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek skrapiamy odrobiną oleju. Pieczemy przez kolejne 30 minut (lub do momentu aż panierka będzie złocista).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...