Botwinka z mlekiem kokosowym



Składniki :

- 3 cm korzenia imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 papryki habanero
- 2 pęczki botwinki z buraczkami
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- 1 pęczek koperku
- sól kłodawska
- czarny pieprz
- oliwa z oliwek do podania
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 500 ml mleka kokosowego Real Thai
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 i 1/2l filtrowanej wody
- 300 ml wody z kiszonych ogórków
- 1/2 szklanki prażonych pestek dyni


Przygotowanie :

Czosnek i imbir obieramy, kroimy na małą kosteczkę. Paprykę drobno siekamy. Wkładamy do garnka z grubym dnem razem z olejem kokosowym i chwilę dusimy na małym ogniu.
Dodajemy pokrojone : buraczki, marchewkę, korzeń pietruszki i botwinkę. Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Wlewamy wodę i dodajemy przyprawy. Gotujemy 15 minut. Dodajemy mleko kokosowe. Schladzamy. Dodajemy wodę z kiszonych ogórków i pestki dyni. Doprawiamy solą kłodawską.
Podajemy z ugotowanym jajkiem, polane oliwą z oliwek i posypane koperkiem.
Opcjonalnie z octem jabłkowym niefiltrowanym

Komentarze

Popularne posty