Proste ciasto czekoladowe z truskawkami

Wiem że sezon na truskawki już prawie dobiega końca ale jeśli jeszcze macie do nich dostęp to ten przepis jest idealny. Po pierwsze ekspresowy, po drugie prosty, po trzecie pyszny, a po czwarte możecie użyć do niego jakichkolwiek owoców. To co weekend się zbliża, robimy? Źródło


ciasto, truskawki, deser, owoce, czekolada, bernika, kulinarny pamietnik

Proste ciasto czekoladowe z truskawkami
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki



Jajka ubić razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewać mleko oraz olej. Mąkę przesiać razem z proszkiem oraz kakao. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Truskawki umyć, obrać z szypułek, przekroić na połówki. Formę na ciasto (u mnie 24 x 24) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać, na wierzchu ułożyć połówki truskawek przecięciem do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C na około 40-50 min i piec do tzw. suchego patyczka. Upieczone, odstawić do ostygnięcia najlepiej na kratkę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

ciasto, truskawki, deser, owoce, czekolada, bernika, kulinarny pamietnik


ciasto, truskawki, deser, owoce, czekolada, bernika, kulinarny pamietnik





2 komentarze:

  1. Dokładnie, że sezon truskawkowy jest taki krótki ;/// Zostają tylko mrożone owoce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, ale warto zaopatrzyć się chociaż w mrożone.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger