Biszkopt z masą jogurtową z truskawkami

To ciacho robiłam kilka dni temu, zjedzone było ze smakiem ,mimo tego , że przez pomyłkę do galaretki do masy jogurtowej dałam za dużo wody i masa nie stężała tak jak powinna.Ciasto na biszkopt można zrobić metodą tradycyjną a ja zrobiłam w termomiksie.
Biszkopt
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 szczypta soli
Dodatkowo
  • 400ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 500 ml wrzącej wody
  • truskawki
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°.Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać 6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać 6 min/obr. 4.Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 4 s/obr. 3. Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką.Ciasto przełożyć do tortownicy, piec 20-25 min (180°C). Biszkopt odstawić do całkowitego ostudzenia.Następnie przekroić wzdłuż na pół.Galaretki rozpuścić osobno w 250 ml wody. Gdy będzie zimna i zacznie powoli tężeć, zmiksować na piankę z jogurtem i łyżką cukru. Wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Jedną część biszkoptu włożyć do tortownicy lub obręczy, naponczować wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.Wylać masę jogurtową,przykryć drugą warstwą biszkoptu, docisnąć.Na wierzch ułożyć pokrojone truskawki i zalać teżęjącą galaretką.Wstawić do lodówki do stężenia.

Komentarze