środa, 26 czerwca 2019

DESER-CHŁODNIK TRUSKAWKOWY

 Tym razem proponuję Wam idealny deser-chłodnik na lato, jest lekki, niskokaloryczny i orzeźwiający, skomponowany z truskawek i chrupiącego ciasteczka, można go ewentualnie podawać z lodami lub sorbetem. Ja podałam chłodnik z lodami z werbeny, które są specjalnością regionu Owernii, a dokładnie Le Puy en Velay, głównego miasta departamentu Górnej Loary (Haute Loire).





Czas przygotowania : 20 min.

Porcja dla 4 osób:

Składniki:

Na chrupiący dodatek:

● 20 g cukru trzcinowego

● 20 g masła

● 40 g mąki T55

● 30 g białek jajek

● 1 laska wanilli

● 0,5 g drobnej soli

Na chłodnik truskawkowy:

● 500 g dojrzałych truskawek

● 4 łyżeczki białej stewii*

● 1 cl octu balsamicznego



Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 190°C.

Rozpuść masło i wymieszaj je z cukrem trzcinowym.

Dodaj sól i ziarenka wanilli z rozciętej wzdłuż laski.

Domieszaj przesianą mąkę i białka jajek (nie ubijaj ich).

Przy pomocy silikonowej szpatułki (lub łyżki) rozprowadź podłużne paski ciasta (ok. 4 cm szerokości i 12-14 cm długości) na silikonowej macie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 190°C, aż ciasto się zezłoci, odstaw (przechowaj w suchym miejscu, jeśli nie użyjesz ich od razu).

Truskawki umyj, osącz (odłóż kilka truskawek do dekoracji), po czym usuń szypułki.

Truskawki zmiksuj ze stewią i octem balsamicznym.

Podaj chłodnik z truskawek w głębokiej miseczce lub talerzu, obok ułóż chrupiące podłużne ciastko.

Podawaj ewentualnie z lodami (np waniliowymi) lub sorbetem. Ja podałam chłodnik z lodami z werbeny, które są specjalnością regionu Owernii, a dokładnie Le Puy en Velay, głównego miasta departamentu Górnej Loary (Haute Loire).

*Jeśli wolisz, możesz przygotować chłodnik z cukrem, jego ilość dopasuj do własnych upodobań.

Inspiracja : książka Gourmand et léger Toques d’Auvergne » éd. Hauteur d’homme



Orzeźwiające desery, koktajle i napoje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz