Proste ciasto z rabarbarem

by - czerwca 26, 2019



I w tym sezonie nie może zabraknąć ciasta z rabarbarem. Tym razem ciasto dosyć słodkie, proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne.

Składniki na ciasto:

  • 150 g margaryny Kasia
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli

dodatkowo:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta)

Nadzienie:
  • 700 g rabarbaru
  • 0,5 szklanki czerwonego soku 
  • 1 opak. Żelfix 2:1
  • 330 g cukru

Rabarbar umyć i pokroić w kawałki. Włożyć do rondla, wymieszać z sokiem i żelfixem, zagotować. Następnie dodać cukier i gotować kilka minut, aż zniknie piana (fot.1). Wystudzić. (Można przygotować wcześniej.)

W misce lub w melakserze wymieszać mąkę, sól, cukier, Kasię i jajko (fot.2). Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.

Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować Kasią i oprószyć mąką. 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkować na cienki placek i położyć na formie. Ciastem wylepić dno i boki formy.

Ciasto oprószyć bułką tartą, a następnie wyłożyć na nią masę rabarbarową (fot.3). Brzegi ciasta zawinąć do wewnątrz na masę.

Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć radełkiem na wąskie paski. Z przygotowanych pasków ułożyć na cieście kratkę (fot.4).

Jajko dokładnie roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować nim kratkę z ciasta. Całość wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 30 minut.


Źródło przepisu: przepisy.pl


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy